Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Wie zijn nou die beleggers?

Hoe is het afgelopen met het vrijstaande huis aan de dorpsstraat in Broek op Langedijk waar we het vorige week over hadden? Het huis stond te koop voor maar liefst 575.000 euro. Er was weer zo ongelooflijk veel belangstelling voor dat we de verkoop op inschrijving hebben laten verlopen. Inmiddels zijn de bezichtigingen achter de rug en, zoals we al hadden verwacht, het huis is flink boven de vraagprijs verkocht. En dat alles in één week tijd. Het blijft verbazingwekkend.

Vorige week hadden we het ook over een buitenkansje in hartje Alkmaar. Het betrof een maisonnette uit de jaren negentig aan de Bloemstraat. Perfect voor iemand die in het historische centrum wil wonen en toch alle voordelen van een nieuwe woning wil hebben. We zijn de hele week druk geweest met bezichtigingen. De geïnteresseerden bestonden eigenlijk uit twee groepen: mensen die de maisonnette voor zichzelf wilden kopen en beleggers.

Veel mensen denken dat die beleggers ‘die al die huizen opkopen’ bedrijven zijn: vastgoedbedrijven, investeringsmaatschappijen of huisjesmelkers. Maar dat ligt toch wat genuanceerder. Wat wij zien is dat het vaak particulieren zijn: mensen met een eigen woning waarvan de hypotheek is afbetaald, met overwaarde op het huis en een leuk bedrag op de bank. Vaak zijn het vijftigers, zestigers of gepensioneerden. En ja, als je tegenwoordig meer dan een ton op de bank hebt staan, moet je rente aan de bank betalen. Dat vinden veel mensen niet leuk. Dus wat doen ze? Ze gaan eens met de bank praten. En wat blijkt dan? Dat het voor hen een goede investering is om een tweede woning te kopen en die te verhuren.

De regels voor een tweede woning zijn iets anders dan bij een eerste woning. Voor een tweede woning moet je 25 procent uit eigen middelen betalen en voor de andere 75 procent sluit je een hypotheek af. Stel dat het om een woning van 3 ton gaat: je betaalt 75.000 euro van je spaargeld en je sluit een hypotheek af voor 225.000 euro tegen een lage rente. Als je de woning dan vervolgens verhuurt, los je met de huurinkomsten de hypotheek af. Op die manier is een tweede huis een gunstige investering voor particulieren, waarbij ze er natuurlijk van uitgaan dat de tweede woning in waarde gelijk blijft of in waarde stijgt.

Vanwege de krapte op de woningmarkt probeert de overheid beleggers te ontmoedigen om een tweede of zelfs derde huis te kopen. Zo moeten tweede huis-eigenaren bijvoorbeeld een hogere overdrachtsbelasting betalen. Starters betalen 0 procent, ‘normale’ mensen betalen 2 procent en beleggers moeten 8 procent betalen. Dat is dus fors hoger. Maar toch schrikt dit beleggers niet af. Althans, dat is onze ervaring.

Als makelaar kunnen we verkopers adviseren om hun woning niet aan beleggers te verkopen. Maar wij bepalen niet aan wie een huis wordt verkocht. Dat beslissen de verkopers zelf. Gelukkig maken we geregeld mee dat mensen hun huis aan ‘normale’ kopers gunnen. “Wij hebben het hier zo fijn gehad”, zeggen ze dan, “dat gunnen we een ander gezin ook.” Of “Onze buren hebben altijd goed voor onze kinderen gezorgd en daarom willen we graag dat ze leuke nieuwe buren krijgen.”  Zo zie je maar weer: het spreekwoord ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’ klopt als een bus.

Hoe het met de maisonnette in Alkmaar afloopt? Dat blijft nog even spannend. De inschrijfprocedure loopt en beide doelgroepen - beleggers en ‘gewone’ gegadigden - zijn ruim vertegenwoordigd. Het laatste woord is aan de verkoper…

Zo, dat was 'm voor deze week.
Tot de volgende!