Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Veel verkocht voor januari…
 
In de eerste maand van dit jaar kwam de huizenmarkt weer regelmatig in het nieuws. En niet op een hele positieve manier. De huizenprijzen kelderen…
 
Daar hebben wij toch een iets genuanceerdere mening over. De huizenprijzen dalen weliswaar, maar die waren ook tot absurde hoogtes gestegen. Een daling lag voor de hand. Ondertussen is onze ervaring dat er wél gewoon veel woningen worden verkocht. En dat is toch echt goed nieuws.
 
Afgelopen week verkochten we onder andere deze woningen: een hoekwoning aan de Nova Zembla in Noord-Scharwoude, een tussenwoning aan de Forel in Zuid-Scharwoude, een hoekwoning aan het Groenland in Noord-Scharwoude en een tussenwoning aan de Brederodestraat in Oudkarspel. Met andere woorden: zo slecht gaat het niet.
 
Feit blijft dat de huizenprijzen genormaliseerd zijn en niet meer zo snel zullen stijgen. Wat betekent dat voor de makelaardij? We zien bijvoorbeeld dat een aantal zaken weer helemaal terug zijn van weggeweest. Zo wordt er weer ‘gewoon’ onderhandeld over de prijs. Huizen die niet meteen verkocht worden, gaan voor een iets lagere vraagprijs wel van de hand. Verkopers doen daar niet moeilijk over, zo is onze ervaring. Ook is het weer normaal dat kopers niet meteen na de eerste bezichtiging een bod uitbrengen. Vaak volgt er nog een tweede kijkronde, of er wordt zelfs weer ouderwets een bouwkundig onderzoek aangevraagd. Dat zijn dingen die we jarenlang niet hebben meegemaakt, maar eigenlijk heel gewoon zijn.
 
We merken dat de vraag naar woningen nog steeds groot is. Zeker woningen die goed geprijsd zijn en een goed energielabel hebben, liggen goed in de markt. Verkopers zijn ook erg tevreden, merken we. Onlangs kregen we onze 600e beoordeling op Funda. Van de verkoper kregen we het cijfer… 10! Ja, dat blijft natuurlijk erg leuk.
 
In de makelaardij is januari altijd een ietwat slappe maand. Mensen wachten toch liever tot het voorjaar om hun woning te koop te zetten. Dan staat de tuin mooi in bloei en is het wat langer licht. We merken dat heel wat mensen zich momenteel wel al aan het oriënteren zijn op de verkoop van hun huis. Ze bellen ons op en vragen wat ze moeten doen als ze hun huis willen verkopen.
 
De laatste tijd hebben we dan ook heel wat bezoekjes aan potentiële verkopers afgelegd. Na zo’n bezoek krijgen ze van ons advies over de vraagprijs en de te verwachten respons. Meestal laten we ook onze styliste een bezoekje brengen. Zij brengt in kaart wat de verkopers zelf kunnen doen om hun huis beter verkoopbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan een likje verf hier en daar en wellicht wat kamers of kasten leeghalen of opruimen. Op die manier wordt de woning zo aantrekkelijk mogelijk, wat de verkoop vlotter laat verlopen.
 
Afgaande op alle aanvragen die we nu al krijgen, verwachten we dat het een mooi voorjaar gaat worden. Wie geen zin heeft om te wachten, kan ons huidige woningaanbod bekijken. We hebben de afgelopen week weer een aantal fraaie huizen in aanbod gekregen welke komend voorjaar in verkoop gaan. Zoals een mooie vrijstaande woning aan de Rozenhoutstraat in Heerhugowaard, een leuke tussenwoning aan de Van Teijlingenstraat in Oudkarspel én een nagenoeg nieuwe twee-onder-één-kapwoning in Broekhorn. Kijk op onze website voor meer informatie.
 
Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!