Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Veel nieuw aanbod…
 
De huizenmarkt is de afgelopen tijd flink veranderd. Van ‘het kan niet gek genoeg’ naar ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. We zitten, kortom, in een hele andere markt dan pakweg een jaar geleden.
 
De huizenprijzen zakken, er is veel aanbod op de markt. Makelaars moeten er - net als voorheen - weer hard aan trekken om woningen verkocht te krijgen. Eerlijk gezegd vinden wij dat helemaal niet erg. De afgelopen jaren hebben we héél vaak nee moeten verkopen, hebben we heel veel mensen teleur moeten stellen als er een woning voor hun neus werd weggekaapt. Vrijwel elke woning ging standaard naar de hoogste bieder. Het was een bizarre tijd.
 
Het advies was toen: koop eerst een ander huis en wacht - gezien de stijgende woningprijzen - zo lang mogelijk met de verkoop van je eigen woning. Met name mensen die een nieuwbouwhuis hadden gekocht, beleefden een prachtige tijd. Terwijl ze tijdens de bouw gerieflijk in hun ‘oude’ woning konden blijven wonen, zagen ze de waarde ervan zienderogen toenemen.
 
Maar dat is nu dus verleden tijd. We zien dat er meer aanbod op de markt komt. Veel meer zelfs. Het huidige advies bij verhuis- of nieuwbouwplannen is dan ook: start zo snel mogelijk met de verkoop van je huis.
 
Het rare is: in die bizarre tijd was er een énorme vraag naar woningen. Die vraag stuwde de huizenprijzen naar grote hoogtes. Op dit moment is er juist veel aanbod, maar bijna geen vraag. Waar al die huizenzoekers zijn gebleven? Nou, die zitten thuis, te wachten. Daardoor zijn we als het ware in een soort impasse, in een vacuüm, beland.
 
In onzekere tijden zijn mensen geneigd om te blijven zitten waar ze zitten. Ze vragen zich af wat de energieprijzen gaan doen, welke kant het met de oorlog in de Oekraïne op gaat, of de rente nog verder omhoog gaat, of juist naar beneden. De mensen wachten op wat er komen gaat.
 
Dat kunnen twee dingen zijn:
  • Of de rente blijft stijgen, waardoor de huizenprijzen verder gaan zakken.
  • Of er komt rust in de wereld - de oorlog loopt af, de energietoelevering normaliseert - en de rente zal zakken. In dit scenario zal de markt enorm opleven. Mensen durven dan weer toekomstplannen te maken en te verhuizen.
 Op dit moment is veel nog onzeker. Dan willen mensen zich niet vastleggen tegen (te) hoge rentekosten. Stel dat ze nu kopen en achteraf blijkt dat ze te duur hebben gekocht, ook dat willen ze niet. Bovendien wil men in periodes als deze geld achter de hand houden voor ‘het geval dat’. Dus iedereen wacht af.
 
Deze situatie doet denken aan het begin van de coronatijd. Toen kwam de huizenmarkt in één klap tot stilstand. Om daarna een enorme vlucht te nemen, met bizarre verkoopprijzen tot gevolg. Welke kant gaat het deze keer op? We weten het niet.
 
Voor de makelaardij heeft deze tijd zeker zijn charmes. We moeten weer echt actief aan de bak om de woningen aan de man te brengen. Eindelijk hebben we weer wat meer tijd voor onze klanten. Wat ook fijn is, is dat er weer over de prijs kan worden onderhandeld en dat kopers uit een ruim aanbod kunnen kiezen. Ze hoeven niet meer het eerste het beste huis te nemen dat op hun pad komt. Dit zijn geen verkeerde ontwikkelingen. Sterker nog: het voelt vertrouwd. Want hoe de markt de afgelopen jaren in elkaar zat, was eigenlijk niet normaal.
 
Zoals gezegd hebben we veel nieuw aanbod: rijwoningen, twee-onder-één-kappers, starterswoningen… er is voor ieder wat wils. Neem gerust een kijkje op www.bakkerschoon.nl. Misschien zit jouw droomhuis er wel bij?
 
Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!