Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Toch drie oudere woningen verkocht…

De huizenmarkt wordt in de media momenteel niet zo positief neergezet. Dat heeft natuurlijk te maken met de stijging van de hypotheekrente. Instapklare huizen worden nog wel verkocht, zo luiden de berichten, maar oudere huizen waar veel aan moet gebeuren blijven langer te koop staan. Bij Bakker Schoon Makelaardij zien we in de dagelijkse realiteit een genuanceerder beeld.
 
Iedereen ziet dat de verkoopborden wat langer in de tuin blijven staan. Een tijdje geleden stond er binnen de kortste keren ‘verkocht’ op, nu duurt dat wat langer.
Maar niet veel langer dan een paar weken, zo is onze ervaring. Mensen willen toch graag wonen, ook in een ouder huis.
 
De afgelopen weken hebben we maar liefst drie oudere woningen verkocht. Toevalligerwijs alle drie aan de Dorpsstraat: één in Noord-Scharwoude, één in Zuid-Scharwoude en één in Broek op Langedijk.
 
We merken wel dat de instelling van de kopers is veranderd: mensen hebben nu een plan. Hadden ze het voorheen alleen over het plaatsen van een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer ‘en daarna zien we wel verder’. Nu hebben ze het over het isoleren van het dak, zonnepanelen, een warmtepomp, nieuwe kozijnen… Kortom, men wil energie besparen en men wil daar echt in investeren.
 
Wat ook is veranderd: men biedt de vraagprijs, misschien iets hoger. Maar bedragen van een halve ton of zelfs een ton hoger, zien we bij oudere woningen vrijwel niet meer.
 
Waarom kopen mensen huizen waar zoveel aan moet gebeuren? Eén van de belangrijkste redenen die wij horen is dat de woningen karakter hebben en vaak op een leuke plek in het dorp staan, met ook nog een behoorlijke tuin erbij. Met andere woorden: knap je zo’n woning grondig op en trek je het energielevel naar deze tijd, dan heb je een huis waar je de rest van je leven plezier aan hebt.
 
Dus een mindere markt? Wij merken het deels. Al is de heftigheid er wel van af. Mensen komen niet meer in grote getalen op een woning af en de huizen worden meestal weer ‘ouderwets’ via bieding verkocht. Kopen op inschrijving zien we minder. Toch maken we als makelaar nog steeds van alles mee. Zo kregen we afgelopen week een nieuw gebouwde woning van twee jaar oud in de verkoop: gasloos, goed geïsoleerd en woonklaar. De vraagprijs was bijna vier ton en werd toch weer voor een fors bedrag boven de vraagprijs verkocht.  
 
Er is wel één grote verliezer in deze markt en dat is de starter. Als je niks te verkopen hebt, dan is en blijft het moeilijk om aan een woning te komen. Wie wordt er dan wel rijk van deze huizenmarkt? Dat zijn eigenlijk alleen degenen die een huis na een overlijden te verkopen hebben en senioren die naar een seniorenappartement gaan. Die houden na de verkoop nog wat over op hun bankrekening. Bij de rest van de kopers en verkopers gaat het om ‘het verleggen van de overwaarde’, zoals we dat noemen. Dit zijn verkopers die hun huis misschien wel met flinke overwaarde verkopen. Maar die hebben ze ook weer nodig om de volgende woning te kopen.
 
We sluiten de blog af met vier leuke woningen die we in aanbod hebben gekregen. Want ook al is het hoogzomer en genieten veel mensen van een welverdiende vakantie, het kopen en verkopen van woningen gaat gewoon door. Er is voor ieder wat wils: aan de Juliana van Stolbergstraat in Noord-Scharwoude komt een volledig vernieuwde en verbouwde vrijstaande woning vrij. In Oudkarspel hebben we een leuk startersappartement en een fijne middenwoning in de aanbieding. En in Zuid-Scharwoude bieden we een grote vrijstaande villa aan.
 
Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!