Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Terug naar het nieuwe normaal…
 
Zo, het jaar is weer van start. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. We zitten dit jaar in hele andere markt dan precies een jaar geleden. In januari 2022 gingen de huizenprijzen nog door het dak. Er werd gigantisch overboden. Alle verkopen gingen op inschrijving en de hoogste bieder ging er met de woning vandoor.
 
Hoe anders is het nu, januari 2023. De markt ziet er heel anders uit. De rente is gestegen en de huizenprijzen zijn gedaald. Biedingen boven de vraagprijs zien we nauwelijks meer. Het nieuwe normaal is dat er rond de vraagprijs wordt geboden. Eén ding is echter wel hetzelfde gebleven: de vraag naar woningen is nog steeds groot.
 
Verkopers zijn inmiddels een stuk realistischer. Ze snappen dat er nauwelijks nog overboden wordt. Ook zijn ze best bereid, als de verkoop niet vlot, om wat van de prijs af te doen. Zo hadden we bijvoorbeeld een tussenwoning aan de Paltrokmolen in Noord-Scharwoude in de verkoop voor 325.000 euro. Maar dat liep niet. Nadat we de prijs naar 299.000 euro hadden bijgesteld, was het gelukkig snel verkocht. Hetzelfde geldt voor twee appartementen in Alkmaar, aan de Hadewijchstraat en het Canadaplein: na een prijsverlaging waren de handtekeningen snel gezet. Er is, kortom, meer dan voldoende animo om te kopen. Maar kopers willen wel waar voor hun geld.
 
Januari is traditioneel niet de beste maand in makelaarsland. Winter, koud, nat, brr. Het voorjaar is meestal beter. Dan ziet alles er een stuk fleuriger uit. Wat zal het voorjaar van 2023 ons brengen? We verwachten dat als de hypotheekrente - nu rond vier procent - niet meer gaat stijgen de huizenprijzen gelijk blijven.  Met name de ouder woningen waar veel aan moet worden gedaan of een slecht energielabel hebben zijn lastiger te verkopen. Zoals gezegd, de meeste verkopers hebben daar vrede mee. Ze snappen dat de markt de afgelopen jaren niet normaal was. In 2023 gaan we terug naar het nieuwe normaal.
 
De afgelopen week hebben we evengoed weer veel nieuw aanbod gekregen. Zoals onder andere een mooie twee-onder-één-kap woning aan de Weidemolen in Nieuwe Niedorp, een voormalige huurwoning aan de Oosterstraat in Noord-Scharwoude alsmede een 2/1 kapwoning aan de Schelp en een tussenwoning aan de Patrokmolen beiden in Noord-Scharwoude. Voor ons betekent het dat genoeg om handen hebben om deze woningen weer te verkopen.
 
Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!