Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Open Huizen Dag op 1 oktober…
 
We kunnen er lang of kort over praten, maar één ding is zeker: de huizenmarkt is aan het veranderen. Dat is natuurlijk al een tijdje aan de gang maar het wordt steeds duidelijker. Neem bijvoorbeeld het feit dat er weer een NVM Open Huizen Route op de agenda staat, aanstaande zaterdag 1 oktober. Dat hebben we al lang niet meer gezien.
 
Het is inmiddels drie jaar geleden dat we in Nederland een Open Huizen Dag hebben gehad. Eerst kwam corona waardoor het evenement op de lange baan werd geschoven. Daarna schoot de huizenmarkt de lucht in, waardoor de Open Dagen niet meer nodig waren. Maar daar is nu verandering in gekomen. Er staan momenteel weer voldoende huizen te koop. Ook onze makelaardij doet mee aan de Open Dag. We hebben gevarieerd aanbod van huizen in de regio Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk.
 
Vanuit de makelaardij hebben we al een paar keer meegemaakt dat de huizenverkoop vrijwel stil kwam te staan om daarna ineens weer omhoog te schieten. Die bewegingen vallen vaak samen met maatschappelijke ontwikkelingen zoals we dat nu ook zien. Zo is de hypotheekrente fors gestegen en heerst er veel onzekerheid over de gas- en elektraprijzen. Ook het nieuws over zaken als de oorlog in Oekraïne en al het andere negatieve nieuws dragen bij aan het onzekere gevoel. Welke kant gaat het op? Niemand die het weet. En dat heeft dus zijn weerslag op de ontwikkelingen in de huizenmarkt.
 
Energielabels op huizen zijn momenteel een hot item. Iedereen wil energielabel A. Maar let wel, zo’n energielabel zegt niet alles. Een verhaal dat boekdelen spreekt is deze: meneer X besluit zijn huis te verduurzamen door goed te isoleren, van het gas af te gaan, zonnepanelen en warmtepompen aan te sluiten. Al met al een investering van 45.000 euro. Maar wat blijkt nou? Door de huidige energieprijzen is meneer X maandelijks méér kwijt aan vaste lasten dan in de oude situatie. Het huis is weliswaar van het gas af, maar niet per se energiezuiniger. Warmtepompen vreten namelijk elektriciteit. Dat is toch wel iets om over na te denken.
 
Stel dat je besluit om je huis te verduurzamen? Stel dat je daar een extra financiering van de bank voor neemt? Dan kan het gebeuren dat je jarenlang aan hogere hypotheeklasten vastzit, terwijl de energierekening óók hoog blijft. We hebben al verschillende verhalen gehoord van mensen die nu maandelijks meer geld kwijt zijn aan vaste lasten dan voordat ze allerlei energiebesparende maatregelen namen.
 
Aan elke medaille zitten natuurlijk twee kanten. In een krappe markt zijn verkopers spekkopers. Maar in een ruime markt hebben woningzoekenden het voor het zeggen. Ze hebben meer te kiezen, ze hebben meer tijd om te beslissen en er valt wat te onderhandelen. Allemaal zaken die we jaren nauwelijks hebben gezien. Het is dan ook zeker niet zo dat de huizenverkoop tot stilstand is gekomen. Afgelopen weken hebben we weer heel wat woningen van eigenaar zien wisselen.
 
Dat heeft alles met levensloop te maken: senioren gaan op een bepaald moment toch naar een verzorgingshuis. Gezinnen met kleine kinderen willen op een gegeven toch groter gaan wonen. Die cyclus blijft doorgaan.
 
Starters hebben het wel nog steeds moeilijk door de hoge hypotheekrente. Voor mensen die een woning te verkopen hebben is het makkelijker. Zij kunnen hun bestaande hypotheek vaak meenemen. Dat betekent dat ze niet, of slechts deels, met de huidige hoge hypotheekrente te maken krijgen. Voor deze groep blijft verhuizen een prima optie.
 
Kortom, de huidige markt is behoorlijk dynamisch en alle marktomstandigheden hebben zo hun voordelen!
 
Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!