Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Oorlog in de Oekraïne, deel 2…
 
Er is van alles gaande in de wereld, dat zal niemand zijn ontgaan. We zullen daar allemaal de gevolgen van ondervinden. Wat die gevolgen voor de huizenmarkt precies zijn, weten we niet. Op dit moment gaat alles nog zijn gangetje.
 
We hebben afgelopen week weer een aantal mooie woningen verkocht. Onder andere een twee-onder-één-kap aan de Tilly de Vriestuin in Heerhugowaard, een tussenwoning aan de Van Vosbergenlaan in Heerhugowaard en een prachtige tussenwoning aan de IJsland in Noord-Scharwoude.
 
Alle drie de woningen zijn verkocht op de manier die we de laatste jaren gewend zijn. De animo was wederom groot, er zijn vele bezichtigingen gedaan en de woningen zijn via een inschrijvingsprocedure ver boven de vraagprijs verkocht.
 
Ondertussen hebben we te maken met veel negatief nieuws. De energieprijzen stijgen, de brandstofkosten rijzen de pan uit en zelfs onze dagelijkse boodschappen worden duurder. Het kan bijna niet anders dan dat dit gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt. We kunnen ons bijvoorbeeld voorstellen dat de rente gaat stijgen. En dat gaat natuurlijk invloed hebben op de hypotheek die mensen kunnen afsluiten. Een hogere rente betekent hogere maandlasten en dus minder leencapaciteit.
 
Hypotheekverstrekkers kijken altijd naar de vaste lasten. Verzekeringen, energie, dat soort zaken. Wat blijft er dan over om de hypotheek te betalen? Een rekenvoorbeeld: je koopt een woning van drie ton. Op dit moment kosten aflossing en rente je € 1.000,- per maand. Stel dat de rente gaat stijgen naar 5%, dan kan een huis van drie ton je zomaar 1.100 euro per maand gaan kosten. Wat betekent dat in de praktijk? Als je een leencapaciteit hebt van maximaal € 1.000,-  in de maand, dan is dat huis van drie ton geen haalbare kaart meer. Dan wordt je leencapaciteit bijvoorbeeld € 290.000 of € 280.000. Met andere woorden: voor hetzelfde geld kun je minder lenen.
 
Gelukkig loopt het in de huizenmarkt niet zo’n grote vaart. De rentes zijn op dit moment nog steeds historisch laag en we zien daar de komende twee, drie maanden niet meteen verandering in komen. Het zou ons niet verbazen als mensen hier de komende tijd nog van willen profiteren. Betekent dit dat er meer huizen op de markt komen? Dat zou zomaar kunnen. Maar zeker weten doen we dat natuurlijk niet.
 
We sluiten deze blog af met goed nieuws. We hebben deze week namelijk weer een paar hele leuke woningen op Funda aangemeld. Om te beginnen een fijne hoekwoning, afkomstig uit de verhuur van een woningbouwvereniging, aan de Goudzeelt in Noord-Scharwoude. Aan de Van Reedestraat in Heerhugowaard hebben we een mooie tussenwoning in de aanbieding. Beide woningen hebben een vraagprijs van 225.000 euro. Daarnaast hebben we een vrijstaand huis aan de Witte Kruisstraat in Zuid-Scharwoude in ons ‘assortiment’ opgenomen én een prachtige grote doorzonwoning aan de Themislaan in Heerhugowaard.

Zo, dat was 'm voor deze week.
Tot de volgende!