Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Oorlog in de Oekraïne…
 
Hoewel de oorlog in de Oekraïne de wereld in één week heeft veranderd, merken wij daar als makelaardij nog weinig van. De afgelopen week hebben we weer heel wat huizen verkocht. Ook hebben we weer een flink aantal woningen in de verkoop gekregen.
 
Het gaat onder meer om een heel leuk appartement in de historische binnenstad van Alkmaar, een fijne doorzonwoning met grote tuin in Heerhugowaard en een woonwinkelpand aan de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude. De verkoop van woningen gaat dus vooralsnog op dezelfde voet door.
 
In een vorige blog hadden we het over een woning aan de Annie Romein-Verschoorstraat in Alkmaar. Er moest best wat aan de woning worden gedaan en daar was de vraagprijs van 289.500 euro dan ook naar. Ondanks de toestand in de wereld werd er toch weer ‘gewoon’ flink boven de vraagprijs geboden. Met een uiteindelijke verkoopprijs van ruim in de 3 ton als resultaat.
 
‘Wat betekent de oorlog voor de huizenmarkt?’ Die vraag kregen we de afgelopen week heel veel. Tja, dat is niet te voorspellen. Feit is dat mensen blijven scheiden en overlijden en dat mensen toch moeten wonen. Wat we wel zien - en dat is eigenlijk al langere tijd aan de gang - is dat de energiekosten een steeds grotere rol gaan spelen. Een woning met een ongunstig energielabel en dus met hoge stookkosten vinden mensen niet ideaal. Dat merkten we de laatste jaren al, maar nu wordt het echt een ding.
 
Voorbeeld: een stel wordt helemaal verliefd op een oudere kluswoning aan een geliefde straat. Voorheen dacht men bij zo’n oudere woning: ‘Ah joh, dat komt wel goed met die energie’. Maar dat is nu anders. Mensen denken wel twee keer na voor ze zo’n verouderde woning kopen. Een (steeds) hogere energierekening heeft een behoorlijke impact op je financiële situatie.
 
Ook voor het afsluiten van een hypotheek heeft het gevolgen. Een hypotheekverstrekker kijkt naar inkomsten en uitgaven. Je zult begrijpen dat de energiekosten een veel groter deel gaan uitmaken van de vaste maandlasten. Daardoor blijft er onder aan de streep minder over om de hypotheek af te betalen. Tel daarbij de stijgende onderhoudskosten op - denk aan een schilder, timmerman, tegelzetter en stukadoor die alsmaar duurder worden - en je kunt je voorstellen dat het opknappen van een oudere woning een hele dure ‘hobby’ begint te worden.
 
Kortom, het wordt er allemaal niet makkelijker op. Desondanks mogen we ons gelukkig prijzen dat we veilig in Nederland wonen. Dat we tenminste een dak boven ons hoofd hebben. Dat is voor heel veel mensen in Europa wel anders, dat hebben we de afgelopen week gezien. Laten we hopen en bidden dat er snel een eind komt aan de oorlog in de Oekraïne.
 
Zo, dat was 'm voor deze week.
Tot de volgende!