Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Niet meer in de rij staan…
 
Nog niet zo lang geleden stonden mensen in de rij als er een woning te koop kwam. Eventuele wooneisen werden al snel overboord gegooid. Geen tuin op het zuiden? Kleine badkamer? Slechts drie slaapkamers in plaats van vier… Het maakte niemand meer iets uit leek het. Mensen wilden zó graag wonen dat ze er bijna alles voor over hadden. Overbieden, soms wel een ton boven de vraagprijs, was aan de orde van de dag. De lage hypotheekrente hielp daar natuurlijk ook een handje aan mee.
 
Het is bijna niet te bevatten dat dit scenario zich nog maar een half jaar geleden afspeelde. Voor woningverkopers - en voor makelaars - was het een paradijs! Natuurlijk was het hard werken: soms hadden we twintig bezichtigingen in één week voor één huis. Aan het eind van de week kregen we een heel aantal inschrijvingen binnen en werd het huis verkocht aan (veelal) de hoogste bieder. Zo ging het aan de lopende band.

Hoe anders is het nu? Het is in ieder geval een stuk rustiger op kantoor. De hoge hypotheekrente, de hoge energieprijzen, de hoge verbouwingskosten en andere onzekere factoren hebben toch een wat remmend effect op de huizenmarkt. Dat klinkt misschien wat negatief, maar dat valt gelukkig mee. De enorme toeloop op huizen is weliswaar over, maar er wordt nog gewoon verkocht. Zo hebben we afgelopen week onder ander een maisonnette in Oudkarspel, een vrijstaand huis aan de Benedenweg in Sint Pancras en een vrijstaande woning aan de Spoorstraat in Noord-Scharwoude verkocht.
 
In de vorige blog stipten we het al aan: onzekere tijden of niet, mensen willen toch wonen. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Bovendien: je kunt je bestaande hypotheek gewoon meeverhuizen, inclusief lage rente. Dus wat houdt je tegen om op zoek te gaan naar het huis van je dromen? Sterker nog: nu de prijzen niet meer de pan uit rijzen, is dit de perfecte timing om ervoor te gaan.
 
Wat we steeds meer zien is dat mensen eerst hun eigen huis kwijt willen voordat ze een andere woning gaan kopen. Verder valt er voor kopers weer meer te kiezen en te onderhandelen, al zijn de huizenprijzen nog altijd wat aan de hoge kant. Het feit dat de overheid een prijsplafond voor het energieverbruik heeft ingesteld, geeft wat meer lucht rondom de financiële situatie. Over het algemeen kunnen we zeggen dat er meer rust in de markt is gekomen.  
 
De komende week krijgen we weer een aantal fraaie woningen in de verkoop. Onder meer een hoekwoning op De Nieuwe Veiling in Noord-Scharwoude. Dit betreft een nieuwbouwwoning die onlangs is opgeleverd en nu al in de verkoop komt. Daarnaast hebben we een mooie hoekwoning aan op de Tollenaarsgroet in Zuid-Scharwoude in de aanbieding én een prachtige 2-onder-1-kapwoning aan de Schelp in Noord-Scharwoude.

Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!