Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Meer aanbod op komst…
 
‘Zo veranderlijk als het weer’. Wie kent deze uitspraak niet? De afgelopen tijd waren de weersomstandigheden inderdaad behoorlijk veranderlijk. Na twee weken zomer werd het kouder, begon het zelfs te sneeuwen en nu regent het. Ach ja, maart roert zijn staart en april doet wat hij wil.


Ook de huizenmarkt roert zijn staart en doet wat het wil. Wij merken bijvoorbeeld dat er meer huizen op de markt komen. Dat is op zich normaal in deze tijd van het jaar. Maar wat we nu zien is dat een bepaalde groep mensen toch wat onrustig begint te worden en dat ze hun huis misschien net iets sneller te koop zetten dan oorspronkelijk het plan was.

We hebben het dan vooral over mensen die al een volgende stap in hun wooncarrière hebben gezet. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een kavel of een huis in een nieuwbouwproject hebben gekocht. Deze mensen waren wellicht van plan om hun huidige woning aan te houden tot het nieuwe huis af was. Een logische redenatie gezien de huizenprijzen die maar bleven stijgen.

Wat we nu echter zien is dat deze mensen, die als het ware al met één been in een nieuw huis staan, liever het zekere voor het onzekere nemen. In de praktijk betekent dat: hun huis verkopen nu de prijzen nog hoog zijn en de rente nog laag. Zodat ze optimaal van de huidige markt kunnen profiteren.

Een andere trend die we signaleren is dat de verkoop van verouderde woningen wat stagneert. Dat is goed te verklaren: de kosten om een woning te verbouwen rijzen de pan uit. Dan hebben we het niet alleen over de materiaalkosten, maar ook over de uurlonen. Een andere optie is om dan maar niet te verbouwen, maar dan krijg je weer te maken met hoge stookkosten… Tja, wat is wijsheid? Wij merken in ieder geval dat oudere woningen de laatste tijd minder populair zijn. Er worden minder bezichtigingen aangevraagd en de huizen blijven langer te koop staan.

Aan de andere kant gaan energiezuinige woningen, met energielabel A of B, nog steeds als warme broodjes over de toonbank. De afgelopen week mochten we drie tussenwoningen in de categorie ‘goed onderhouden en de energiezaakjes prima voor elkaar’ voor een scherpe prijs aanbieden. Op alle drie de woningen - aan de Stationsstraat in Alkmaar, de Van Reedestraat in Heerhugowaard en de Populierenlaan in Zuid-Scharwoude - regende het reacties.

Elke woning kreeg minimaal twintig bezichtigingen en werd via een inschrijvingsprocedure vér boven de vraagprijs verkocht. We zien hierbij dat jonge mensen door hun ouders worden aangemoedigd om ervoor te gaan. Waarom? Omdat de rente nog steeds historisch laag is én omdat de hypotheek verhuisbaar is. Dus mochten deze jonge mensen over een paar jaar willen verhuizen, dan kunnen ze hun hypotheek gewoon meenemen.

Tot slot goed nieuws over een mooi nieuwbouwproject. Rond 25 april starten we met de verkoop van negentien levensloopbestendige en zelfvoorzienende nieuwbouwwoningen. De woningen worden gerealiseerd op De Draai in Heerhugowaard en zijn zeer geschikt voor senioren. Het gaat om bungalows met alle woonvoorzieningen op de begane grond, inclusief twee slaapkamers en een kleine tuin. De woningen komen voor 400.000 euro te koop, vrij op naam. Het mooie is dat er met een beetje geluk evenveel bestaande woningen op de markt komen. En dát biedt weer kansen voor woningzoekenden.

Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!