Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Hoogste prijsstijging sinds jaren zeventig…

We hebben weer een drukke week achter de rug. Eén van de redenen was dat we een hele leuke woning in de verkoop kregen waar onmiddellijk weer veel animo voor was. Het gaat om een vrijstaand huis met grote tuin aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk. De vraagprijs is 575.000 euro. Een enorm bedrag… en toch zal ook dit bedrag weer flink overboden worden, verwachten we.

In dit artikel van 24 januari in het NRC wordt de situatie op de huizenmarkt treffend omschreven: de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen lag afgelopen december maar liefst 20,4% hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging van huizenprijzen sinds de jaren zeventig! En dat is inderdaad precies wat wij elke dag meemaken. De prijzen blijven maar stijgen, maand na maand… Sterker nog, de prijzen stijgen per week! Het is zo extreem dat wij zelf ook iedere keer weer verbaasd zijn, ook al zitten we er met onze neus bovenop.

Dertigduizend, veertigduizend, vijftigduizend of nóg hoger wordt er tegenwoordig overboden. Hoe is het mógelijk, denken we dan. Natuurlijk weten we wel hoe dat mogelijk is, dat is ons vak. In het artikel staat het ook: de snelle prijsstijgingen worden veroorzaakt door de extreem lage hypotheekrente in combinatie met het krappe aanbod van te koop staande huizen. Het is een situatie waar we voorlopig mee moeten dealen en we begrijpen dat dit soms, met name voor starters, best moeilijk is.

Als we een huis in een bepaalde buurt hebben verkocht, krijgen we vaak binnen de kortste keren een volgende verkoper uit die buurt aan de telefoon. Of we hem of haar ook kunnen helpen bij de verkoop. De ‘buren’ hebben dan gezien hoe de verkoop in zijn werk is gegaan en soms hebben ze een verhelderend praatje met de verkopers gemaakt. Daardoor komen ze dan tot het besluit om ons als verkoopmakelaar in te schakelen. Dat vinden wij natuurlijk erg leuk. Op dit moment hebben we precies zo’n geval aan de hand: zoals je weet hebben we onlangs een appartement op de Leliestraat in Noord-Scharwoude verkocht. Inmiddels is ook een ander appartement in het complex op de markt gekomen. Een geweldige kans voor senioren.

Tot slot hebben we nog een buitenkansje in hartje Alkmaar. Het betreft een maisonnette uit de jaren negentig aan de Bloemstraat. Perfect voor degene die én in het historische centrum wil wonen én alle voordelen van een nieuwe woning wil hebben. Wie o wie zal de gelukkige zijn..?

Zo, dat was 'm voor deze week.
Tot de volgende!