Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Er wordt nog steeds goed verkocht
 

Wat is er aan de hand op de huizenmarkt? Die vragen krijgen we eigenlijk elke dag, de hele week door, het hele jáár door. Vinden we dat vervelend? Nee joh, helemaal niet. Het hoort bij ons vak. De huizenmarkt is nou eenmaal een markt die aan veranderingen onderhevig is. Dat maakt het juist interessant. In deze blog gaan we in op een paar actuele punten.

Punt één: er wordt nog steeds goed verkocht
Er komen nog steeds woningen op de markt en die worden nog steeds goed verkocht. Alleen: kwamen er vorig jaar pakweg tussen de twintig en vijftig gegadigden op een woning af, nu zijn dat er gemiddeld nog zo’n vijf à zes.

Punt twee: de hypotheekrente stijgt
De hypotheekrente stijgt. Dat betekent dat de leencapaciteit afneemt. Voorheen kon een stel bijvoorbeeld een huis van 350.000 euro kopen, tegen een rente van 2%. Maar als de rente naar 4% stijgt, kan ditzelfde stel nog maar drie ton lenen. Een rentestijging betekent dat de ‘zoekomvang’ kleiner wordt. Voor dit stel zijn huizen boven de drie ton dus niet meer bereikbaar.

Punt drie: mensen moeten toch wonen
Hoe de markt zich ook beweegt, we zien altijd dat mensen willen kopen en verkopen. Er komen dan ook nog steeds genoeg huizen te koop. En daar wordt ook nog steeds goed op geboden. Neem bijvoorbeeld de Benedenweg 4 en Noordeinde 8 in Sint Pancras: deze woningen hebben maar kort te koop gestaan en zijn beiden weggegaan voor boven de 9 ton!

Punt vier: hoe zit het met overbieden?
Er wordt nog steeds overboden, maar minder. Een woning die vorig jaar te koop stond voor 350.000 euro kon zomaar weggaan voor een 50.000 of zelfs een ton meer! Dat zien we niet meer. Nu gaat zo’n woning bijvoorbeeld voor 360.000 weg. We gaan er steeds meer naartoe dat kopers tevreden mogen zijn als ze de vraagprijs krijgen.

Punt vier: de kentering
Wat we de afgelopen jaren vaak hebben meegemaakt is dat de prijs van vrijwel dezelfde huizen steeds maar steeg. Neem bijvoorbeeld een gewilde wijk met twee-onder-één-kappers. Een stel verkocht hun huis met een vraagprijs van 290.000 euro voor 320.000. Dus wat gebeurde er? Een ander koppel uit de wijk zette hun huis voor 320.000 te koop en dat werd voor 350.000 euro verkocht. De volgende zette zijn huis voor 350.000 euro te koop… en zo ging dat door. Maar er komt natuurlijk een einde aan zo’n succesverhaal en die kentering zien we nu gebeuren.

Nog even wat anders:
We hebben drie leuke startersappartementen in Alkmaar in de verkoop gekregen, op het Bellinihof, de Winkelwaard en aan de Hadewychstraat. Zeker de moeite waard om even te checken! Dat geldt ook voor een charmant vrijstaand huis aan de Dorpsstraat 462 in Zuid-Scharwoude. Verder beginnen we deze week met de verkoop van betaalbare appartementen (tussen de 195.000 en de 225.000 euro) in het nieuwbouwplan Meerlant in de nieuwe eilandenwijk Westerdel tussen Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk.

Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!