Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

Er komen meer woningen in de verkoop
 
Wie om zich heen kijkt, ziet het gebeuren: de woningmarkt zit niet meer op slot. Er komen weer meer woningen te koop. Een jaar geleden zag je slechts sporadisch een te koop-bord staan. En als er al één stond, was ie binnen een week weg. Nou, daar begint dus langzamerhand verandering in te komen. Je hebt het vast al gezien in je eigen buurt: er worden meer huizen te koop gezet en die huizen zijn doorgaans niet meer binnen een week verkocht. Maar… meestal nog wel binnen een maand. Dat betekent dat de markt momenteel gunstig is voor zowel kopers als verkopers.
 
‘Met verplichtingen’
Wat wij merken, en dat geldt ook voor onze collega-makelaars, is dat vooral mensen ‘met verplichtingen’ hun huis te koop zetten. Dit zijn mensen die een woning in een nieuwbouwplan hebben gekocht en waarbij de nieuwe woning bijvoorbeeld volgend jaar wordt opgeleverd. Deze mensen nemen het zekere voor het onzekere en wachten niet langer met de verkoop van hun huis. Gelijk hebben ze, want de meesten hebben een behoorlijke overwaarde op hun huis. Daar kunnen ze nu van profiteren.
 
Buiten de boot
Dat klinkt allemaal heel positief, maar helaas is er ook een groep die - alweer - buiten de boot valt: de starters. Door de stijgende rente loopt de leencapaciteit terug en dat is geen goed nieuws voor starters. Konden ze vorig jaar bijvoorbeeld nog € 300.000,- lenen tegen 2 procent, dan kunnen ze dit jaar misschien nog maar € 260.000,- lenen, tegen 4 procent. Dus dat schiet niet op, zelfs niet nu er meer aanbod op de markt komt. Het is wel zo dat er niet meer fors wordt overboden en dat steeds meer verkopers tevreden zijn met de vraagprijs. Desondanks hebben veel starters nog steeds het nakijken.
 
Verkocht
In de vorige blog vertelden we dat we drie leuke startersappartementen in Alkmaar in de verkoop hadden. Deze zijn inmiddels verkocht. Ook de woningen in het nieuwbouwplan Meerlant in de nieuwe eilandenwijk Westerdel  in Broek op Langedijk zijn inmiddels allemaal toegewezen.
 
Te koop
Gelukkig komen er ook weer hele leuke woningen aan. Zo hebben we in Zuid-Scharwoude, op de Dorpsstraat, een grote vrijstaande woning met schuur aan doorgaand vaarwater nieuw in verkoop. In het centrum van Broek op Langedijk komt op de Dorpsstraat een leuke starterswoning voor 275.000 euro vrij. Tot slot hebben we laatst maar liefst drie tussenwoningen op rij verkocht aan de Zuijder Vlaerdinge in de populaire wijk Broekhorn in Heerhugowaard. Let op: in dezelfde straat komt nu een vierde woning beschikbaar…
 
Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!