Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

De rente zakt…
 
De huizenmarkt is aan het bijdraaien. Nu al zo’n vier à vijf weken op rij is de rente aan het zakken. Met name de rente voor de lange termijn. Wie vijf weken geleden een hypotheek voor twintig jaar vastzette, betaalde een hypotheekrente van 5,2 procent. Nu betaal je voor twintig jaar vast nog maar iets meer dan vier procent. En dat is goed nieuws.
 
We zien de huizenmarkt weer wat losser komen. De laatst zes weken wordt er meer verkocht. Er ontstaat een wat meer ontspannen en realistische situatie, waarbij kopers weer in alle rust huizen kunnen bezichtigen. De markt komt meer in evenwicht. De daling van de rente geeft weer wat lucht voor kopers.
 
Zo zie je maar wat een vreemde wereld de makelaarsbranche soms is. Zo staat de huizenmarkt vrijwel stil en zo verkoop je ineens weer boven verwachting.
 
We zijn op dit moment bezig met de verkoop van het nieuwbouwplan Westerdel, waarbij we 34 vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen in Broek op Langedijk aanbieden. ‘Nou’, dachten we. ‘Die zullen vast niet als warme broodjes over de toonbank gaan.’ Maar wat schetst onze verbazing? Binnen een paar weken zijn er al een fors aantal verkocht.
 
Vooral energiezuinige en gasloze woningen zijn in trek, en woningen waar weinig onderhoud aan nodig is. Zo kregen we recent een tussenwoning aan de Zuijder Vlaerdinge in Broekhorn in de verkoop, met energielabel A en een tuin op het zuidwesten. Wat denk je: toch weer dertien bezichtigingen en boven de vraagprijs verkocht.
 
Knappe woningen gaan gewoon nog steeds heel goed. Zolang verkopers maar een realistische vraagprijs neerleggen, dan is er veel mogelijk. De tijd van bizar hoge vraagprijzen en nog bizardere biedingen is voorbij. Verkopers moeten dat echt uit hun hoofd zetten. Maar als je een goed onderhouden woning te koop hebt en je legt een realistische prijs neer, dan kun je er donder op zeggen dat je huis binnen de kortste keren wordt verkocht.
 
De afgelopen weken hebben we heel wat woningen van eigenaar zien wisselen: onder andere een mooie afgewerkte twee-onder-één-kap op de Schelp in Noord-Scharwoude (vraagprijs 750.000 euro), een tussenwoning aan de Zuijder Vlaerdinge in Heerhugowaard, een tussenwoning aan de Korenmolen in Noord-Scharwoude alsmede een vrijstaand huis in Waarland. Allemaal verkocht in één à twee weken tijd.
 
De impasse lijkt voorbij. Mensen zijn bereid om een realistische prijs te vragen en te geven. De rente is gedaald. Er zit weer schot in de huizenmarkt. En dat allemaal in traditioneel rustige tijden in makelaarsland: de donkere dagen voor kerst. Dat betekent dat we positief gestemd richting het eind van het jaar gaan…
 
Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!