Mijn favorieten

Een kijkje in de keuken van Bakker Schoon Makelaardij

De rente stijgt…
 
We zitten nog steeds in een veranderende markt. Maar zo negatief als de woningmarkt in het nieuws wordt afgeschilderd, zo negatief ervaren wij het gelukkig in deze regio niet. Er worden wel veel minder huizen verkocht dan pakweg een halfjaar geleden. Maar er wórden nog wel huizen verkocht.
 
De afgelopen weken hebben we onder ander een woning verkocht aan een stel dat na jaren latten nu gaat samenwonen, aan een gezin dat wegens gezinsuitbreiding een grotere woning zocht en aan mensen die hun kinderen wilden helpen bij het kopen van een woning. Voor deze mensen is de hoge rente van dit moment geen reden om niet te kopen. Zij zeggen: ‘Ach, toen wij ons huis kochten hadden we te maken met bijna tien procent rente!’
 
Nog maar tien jaar geleden was een hypotheekrente van vijf procent de norm. Sterker nog: als je een rente van vijf procent had, dan was je daarmee enorm in je nopjes. Veel mensen vonden het zo’n goede deal dat ze de rente zelfs voor dertig jaar vastzetten. Deze mensen hebben niet van de lage rente van de afgelopen jaren geprofiteerd en toch konden ze het prima redden.
 
Maar we leven nu in een andere tijd. Neem bijvoorbeeld een stel van 35 jaar dat in deze tijd gezamenlijk een hoekwoning van 375.000 euro koopt. Op basis van de actuele rente, met een hypotheek die in dertig jaar wordt afgelost en waarbij de rente voor tien jaar vaststaat, zal de netto hypotheeklast op € 1.346,- euro per maand uitkomen. Op zich lijkt dat prima te doen, maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet: gas, elektra, boodschappen, verzekeringen, abonnementen… er komt nog van alles bij.
 
Er is, kortom, een groot verschil met tien, twintig jaar geleden. Huizenkopers van nu hebben niet alleen met een hoge hypotheekrente te maken, maar met nog veel meer hoge kosten. Het is allemaal een beetje veel. Daarom blijven veel mensen nu toch maar zitten waar ze zitten. Verhuizen kan altijd nog wel…
 
Een klant maakte de volgende opmerking: ‘Als ik een jaar geleden had verteld dat ik een huis had gekocht, zou iedereen positief hebben gereageerd. Als ik nu vertel dat ik een huis heb gekocht, dan zeggen ze ‘zou je dat nou wel doen’. Kortom, het sentiment is heel anders. Daar komt nog eens bij dat het in deze tijd - november en december – traditioneel een rustige periode is. Het wordt vroeg donker, ’s avonds nog even een rondje rijden om huizen te kijken is er niet bij. Mensen zijn bovendien bezig met andere dingen, Sinterklaas en Kerst komen er weer aan… Een huis kopen of verkopen staat in deze maanden niet bovenaan de prioriteitenlijst.
 
Maar heb je wél zin om te verhuizen, dan valt er veel te kiezen. In Broek op Langedijk, op de Dijk, hebben we bijvoorbeeld een mooie vrijstaande woning. In Alkmaar is een fijne hoekwoning aan de Coppenolstraat vrij gekomen, én een leuk appartement aan het Canadaplein. In totaal staan er zo’n veertig woningen op onze site, dus neem gerust een kijkje.
 
Zo, dat was 'm weer voor deze keer.
Tot de volgende blog!