Mijn favorieten

Een kijkje in de wereld van Bakker Schoon Makelaardij

De 1e van de maand…
 
De 1e van elke maand zorgt altijd voor veel drukte, maar ook voor een feestelijk gevoel. Huizen worden meestal verkocht per de 1of de 15e . Dat betekent dat op die dag de sleuteloverdracht plaatsvindt en dat de handtekeningen bij de notaris worden gezet. Vorige week viel de 1e op maandag. Waarom is dit in de makelaardij een leuke dag? Het verkopen van een huis is een heel proces, vaak hebben we regelmatig contact met de verkopers. Je leert de mensen echt een beetje kennen, je bouwt samen een band op. En dan is daar dus die  1e van de maand, de dag waarop de woning officieel in andere handen overgaat. Op die dag, voordat de verkopers naar de notaris gaan, spreken we bij het door hen verkochte huis af voor de eindinspectie. We lopen nog even samen door het huis om te checken of het huis wordt opgeleverd zoals is afgesproken in het koopcontract. Vaak zien we mensen voor het eerst in maanden weer. Ik vind het dan leuk om te horen hoe het met ze gaat, wat de plannen zijn met hun nieuwe huis… Het is altijd een heuglijk moment zo vlak voordat een nieuw hoofdstuk van hun leven begint.
 
Verder stond deze week voor een groot deel in het teken van bezichtigingen. Tegenwoordig is er zoveel animo voor een huis - dat geldt voor vrijwel elk huis dat vrijkomt - dat we kijkmomenten organiseren. In het geval van een huis aan de Vlietwaard in Alkmaar betekende dit dat we op dinsdag, woensdag en donderdag een heel aantal bezichtigingen hadden staan. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, dat doe ik samen met een collega. In dit geval hadden we te maken met twintig serieuze belangstellenden, en dus ook twintig kijkmomenten. Soms zijn het er tien, soms dertig…

Veel mensen zeggen: ‘Waarom zoveel? Je kunt toch ook gewoon alleen de eerste tien aanmelders laten bezichtigen? Daar zit vast wel een goed bod bij.’ Maar dan zeggen wij: wie zijn wij om te bepalen wie wel of niet mag komen? Iedereen moet toch een kans hebben? En daarbij, het is onze taak om het huis, uiteraard in nauw overleg met de verkopende partij, aan de beste bieder te verkopen. Wij kiezen er dus voor om iedereen die serieus belangstelling voor het huis heeft voor de kijkmomenten uit te nodigen. Bovendien: we zitten in een omgeving waar iedereen elkaar kent, waar we zelf ook een hoop mensen kennen. Stel dat je maar tien gegadigden langs laat komen en je verkoopt het huis voor 318.000. En een paar dagen later spreekt iemand de verkoper en zegt: ik had het huis voor 340.000 willen kopen… Dat willen we als makelaardij natuurlijk ten alle tijden voorkomen.
 
Na de kijkdagen volgt de verkoop bij inschrijving. Iedereen die de kijkdagen heeft bezocht kan een serieus bod doen. Wij verstrekken hiervoor een biedingformulier die geïnteresseerden kunnen invullen en per mail kunnen terugsturen. Wat wij vooral willen weten zijn de volgende twee zaken: wat mensen bieden en hoeveel hypotheek ze hiervoor willen gaan opnemen. Wat hierbij handig is om te weten: je kunt een financiering krijgen tot de taxatiewaarde van de woning, alles daarboven moet je zelf inleggen. Dat is in deze markt een belangrijk gegeven, want alle huizen worden tegenwoordig ruimschoots boven de vraagprijs verkocht. Onlangs hebben we zelfs een huis voor 111.500 euro boven de vraagprijs verkocht! Dat is natuurlijk wel heel extreem, maar ik wil er maar mee aangeven dat men er rekening mee moet houden dat de hypotheekverstrekker een lijn trekt bij de taxatiewaarde. De rest van het geld zul je als koper toch echt zelf mee moeten brengen. Daarom vragen we bij alle biedingen dus niet alleen om het bod, maar ook om de hoogte van de hypotheek die men kan krijgen en zou willen gaan opnemen.
 
Het kan dus zijn dat het huis niet naar de hoogste bieder gaat, maar wel naar de bieder die zijn financiële zaakjes het beste voor elkaar heeft. Waarom? Omdat de verkoop dan snel en soepel en zonder problemen kan geschieden en dat wil je als verkoper.  Onze tip voor kopers is dan ook: geef altijd openheid in je financiële zaken, dat geeft vertrouwen bij de verkopende partij. Stel dat je bij de hypotheekadviseur langs bent geweest: doe het verslag dan bij de bieding. Of stel dat je een schenking van je ouders kunt krijgen: zet dat er vooral bij. Maak je financiële verhaal zo compleet mogelijk.
 
Hoe is het met het huis in Vlietwaard afgelopen? Op vrijdag kregen we alle biedingen binnen en hebben we met de verkopers alle biedingen stuk voor stuk doorgelopen. Uiteindelijk is daar een mooie koper uit voortgekomen. Wat betekende dat vervolgens voor ons? Tja… heel veel persoonlijke telefoongesprekken voeren met de mensen die het helaas niet zijn geworden. Ook dát hoort bij de makelaardij. We hopen natuurlijk veel van deze mensen een volgende keer wel goed nieuws te kunnen brengen.
 
Zo, dat was ‘m voor deze week.
Tot de volgende!